De invloed van stress op ons werk

Stress is een tweesnijdend zwaard op het werk

Wat is stress?

Iedereen reageert anders op stress. Maar wat is stress? Het is een toestand van zorgen of mentale spanning die ontstaat als reactie op een moeilijke situatie. Het is een natuurlijke toestand die ons lichaam aanneemt om de uitdagingen en mogelijke bedreigingen van het leven het hoofd te bieden.


Een beetje stress is nooit schadelijk voor ons lichaam, omdat het ons helpt om te gaan met bepaalde uitdagingen en dagelijkse taken. Maar te veel stress kan het leven moeilijk maken: er kunnen fysieke of mentale gezondheidsproblemen optreden, of beide. Het is essentieel om technieken te vinden waarmee we stress kunnen beheersen en de moeilijkste momenten aankunnen.


Stressmanagement helpt ons om ons minder overweldigd te voelen en verbetert ons mentale en fysieke welzijn.

De gevolgen van stress op onze gezondheid

Stress is een normale reactie van ons lichaam om onszelf te beschermen. Het is de aanpassing van ons lichaam aan een voortdurend veranderende omgeving.

Er zijn twee soorten stress: goede stress, ook wel eustress genoemd, en slechte stress.


In de categorie slechte stress, of chronische stress, kunnen we, als het aanhoudt, tal van symptomen ontwikkelen die een impact hebben op ons mentale en/of fysieke welzijn. Hier volgen enkele symptomen:

  • Lichamelijke symptomen: problemen met slaap, eetlust en spijsvertering, gevoel van ademnood of benauwdheid, ongewoon zweten, hart- en vaatziekten, enz.
  • Emotionele symptomen: verhoogde gevoeligheid en nervositeit, huilbuien, angst, opwinding, verdriet, algehele malaise, enz.
  • Cognitieve symptomen: verminderde concentratie die leidt tot fouten en vergeetachtigheid, moeite om initiatief te nemen of beslissingen te nemen, enz.

Aan de andere kant hebben we goede stress, of eustress, die optreedt wanneer ons lichaam wordt geconfronteerd met een eenmalige bedreiging, zoals spreken in het openbaar, een verandering van baan of een onverwachte situatie. Zodra de situatie voorbij is, verdwijnt de stress en vervagen de effecten ervan.

Strategieën voor omgaan met stress

De eerste stap is het identificeren van de bron van de stress. De eerste stap is het identificeren van de bron van de stress. Dit zal je helpen een oplossing te vinden.

Hier is een lijst met tips die kunnen helpen:

  • Zorg voor een balans tussen werk en vrije tijd. Organiseer je leven zo dat je je niet schuldig voelt als je rust en dat je geen plezier hebt als je zou moeten werken.
  • Een goede lach kan je helpen ontspannen en de druk wegnemen. Neem dus de tijd om te lachen.
  • Maak tijd om je spirituele welzijn te koesteren. Neem een paar minuten de tijd om je te heroriënteren met behulp van ontspanningstechnieken zoals yoga of meditatie.
  • Lichaamsbeweging helpt om druk af te voeren en stelt je in staat om aan andere dingen te denken.
  • Kies voor gezonde voeding, zowel op het werk als thuis. Concentreer je op gezonde voeding. Vetrijke voeding maakt het moeilijker om met stress om te gaan. Denk aan gezonde snacks en drankjes  op het werk.
  • Slaap is een essentiële bondgenoot in stressmanagement. Aarzel niet om eerder naar bed te gaan als je je moe voelt.
  • Zoek iemand met wie je over je problemen kunt praten, een vriend, familielid of hulpverlener.
  • Ga er even tussenuit! Soms is een kort weekend weg voor een verandering van omgeving precies wat je nodig hebt. Weg van de druk.

Welke stappen kun je als bedrijf nemen?

Hier zijn een paar tips om je werknemers te helpen.


  • Verhoog het bewustzijn in je hele bedrijf: Het vestigen van een antistresscultuur betekent ook het bewustzijn van iedereen verhogen. Webinars over dit onderwerp zijn beschikbaar.
  • Geef prioriteit aan pauzes: Moedig je personeel aan om tijdens de lunch een pauze te nemen, weg van het scherm. Stimuleer momenten van ontspanning in plaats van uw werknemers onder druk te zetten.
  • Investeer in communicatie- en leiderschapstraining: Train je managers, die het dichtst bij je werknemers staan, om hen te helpen stress binnen hun teams te beheersen.


Je hebt nu alle hulpmiddelen om actie te ondernemen tegen stress in je bedrijf.

Wat is een kwaliteitsonderbreking?
Onze tips voor een kwaliteitsvakantie
tiredness concentration Manage stress Prepare your own meals