Gezonde snacks en productiviteit: hoe kan gezond eten je prestaties beïnvloeden?

Volgens de Internationale Arbeidsorganisatie verhoogt goede voeding, waaronder snacks tijdens de werkdag, de productiviteit met 20%. Bovendien is bewezen dat gezonde voeding een positieve invloed heeft op de gezondheid van werknemers, waardoor het ziekteverzuim daalt en het welzijn op de werkplek toeneemt..


Door gezond eten op het werk aan te moedigen, staan de gezondheid en het welzijn van werknemers centraal. De goede gewoonten die op de werkplek worden aangeleerd, hebben positieve gevolgen in het dagelijks leven. Het helpt het ontstaan van chronische ziekten voorkomen, verbetert de slaapkwaliteit en vermindert het risico op hart- en vaatziekten. In feite is 30% van de sterfgevallen in België het gevolg van slechte eetgewoonten en zijn chronische ziekten de belangrijkste doodsoorzaak. Als werkgever is het belangrijk om een positieve rol te spelen voor werknemers en hun welzijn te bevorderen door hen te helpen gezonde stappen te nemen.

Hoe kun je gezond eten aanmoedigen binnen je bedrijf?

Bewustmaken van gezond eten

De eerste stap is om het hele team bewust te maken van de negatieve effecten van een ondoordacht, ongezond dieet. Waarom hang je geen poster op in de keuken met cijfers, die vaak meer zeggen dan woorden. Je kunt ook een voedingsdeskundige inschakelen voor een teambuildingevenement.


Verwijder voedingsmiddelen die te zoet of te vet zijn

Maar al te vaak worden in bedrijven voor het gemak automaten in de gangen geplaatst. Ja, deze snacks zijn gemakkelijk toegankelijk en betaalbaar... maar ten koste van de gezondheid en het welzijn van je werknemers? Er zijn verschillende alternatieven die het makkelijk maken om gezonde snacks en drankjes te integreren in bedrijven. Waarom niet kiezen voor bulk optie, waar je producten kunt kiezen die lokaal worden ingekocht en waarvan de samenstelling bekend is, of verpakte snacks, die ook veel probleemloze opties bieden.

Maak tijd voor pauzes

Kwaliteit pauzes hebben ook hun voordelen voor de prestaties van werknemers. Je moet tijd vrij kunnen maken van kantoor, want onze prestaties zijn niet de hele dag hetzelfde. Het is dus belangrijk om je grenzen te kennen en een frisse neus te halen wanneer je die nodig hebt.. 

Geef daarom prioriteit aan teampauzes met lekkere snacks en een ongebruikelijk drankje. Op Fika, we hebben een one-stop shop opgezet zodat je in een paar klikken kunt vinden wat je zoekt.

De criteria voor een goede, gezonde snack

Een prestatiebevorderend tussendoortje is vooral een tussendoortje dat het jojo-effect van bloedsuikerpieken vermijdt, wat leidt tot vlagen van vermoeidheid gedurende de dag. Om te bepalen of een tussendoortje echt toegevoegde waarde biedt tijdens een werkdag, moet het eiwitten, vezels en complexe koolhydraten bevatten..

  • Eiwit helpt de bloedsuikerspiegel en daarmee de eetlust te reguleren
  • Vezels helpen bij de spijsvertering en verlengen, net als eiwitten, het verzadigingseffect.
  • Complexe koolhydraten, met een lage glycemische index, verdienen de voorkeur omdat ze ons beschermen tegen bloedsuikerpieken en het lichaam helpen om gedurende de dag een constant energieniveau te behouden. 

Welke gezonde snacks moet ik kiezen?

  • Gedroogd fruit: Het is rijk aan lipiden, wat het risico op cholesterol helpt verminderen. Ze zijn ook bijzonder geconcentreerd in voedingsstoffen.
  • Granola: De haver in granola is een belangrijke bron van vezels. Zoals hierboven vermeld, helpen vezels om het energieniveau op de lange termijn constant te houden.
  • Graanrepen: Graanrepen, gemaakt van vezels en voedingsstoffen, helpen ons op de lange termijn door te gaan als we honger hebben. Ze zorgen voor een constante toevoer van energie, zonder bloedsuikerpieken.
  • Pure chocolade: Als bron van antioxidanten is pure chocolade een bondgenoot voor onze gezondheid (hoewel het met mate moet worden gegeten). Het is rijk aan voedingsstoffen en zou het risico op hart- en vaatziekten helpen verminderen.


De keuze is aan jou!

Nu weet je alles over het belang van gezonde voeding op het werk en het directe verband met prestaties op het werk. Aarzel niet om te investeren in het welzijn van je teams door ze gezonde alternatieven te bieden voor snacks en drankjes vol toegevoegde suikers en conserveringsmiddelen.


De voordelen van gezonde snacks op het werk
tiredness concentration Manage stress Prepare your own meals