Hoe kun je welzijn op het werk bevorderen?

Welzijn op het werk heeft een grote invloed op hoe werknemers hun werk en hun collega's ervaren, en op hun prestaties en productiviteit. Naast de fysieke omgeving zijn ook de bedrijfscultuur en leiderschap belangrijke elementen bij het creëren van een gezonde werkomgeving.

De voordelen van het stimuleren van een positieve werkomgeving

Er zijn veel voordelen verbonden aan het cultiveren van een aangename omgeving waarin werknemers zich gewaardeerd en gerespecteerd voelen.

Wist u dat, volgens een onderzoek van Deloitte, een sterke bedrijfscultuur cruciaal is voor het succes van een bedrijf, volgens 94% van de managers en 88% van de werknemers?

Een productieve werkplek betekent ook :

  • Tot 33% meer geluk onder werknemers.
  • Voorkomt of beperkt langdurig ziekteverzuim.
  • Verhoogt de winstgevendheid, innovatie en productiviteit.
  • Vermindert het personeelsverloop, soms met 58%.
  • Verhoogt de bedrijfsinkomsten met maar liefst 33%.

Hier zijn enkele tips om welzijn op het werk te bevorderen:

Onderzoek uw huidige werkplek 

De werkomgeving heeft een grote invloed op de relaties en het moreel van werknemers, zoals we in een eerder artikel hebben besproken.

Ruimtes om samen te werken kunnen bijvoorbeeld stress bij werknemers verminderen en fysieke activiteit stimuleren. Werknemers kunnen hun werkplek kiezen op basis van hun voorkeur en de vereisten van het project door middel van een combinatie van open ruimten, pauzezones en privéruimten.

Verschillende omgevingen passen beter bij verschillende mensen. Daarom adviseren de meeste professionals om verschillende opties aan te bieden en werknemers de vrijheid te geven om te werken waar zij denken dat ze de beste resultaten kunnen behalen.

De geestelijke gezondheid van werknemers beschermen

14,7% van de werknemers ervaart psychische problemen op het werk, volgens de Mental Health Foundation. Bovendien hebben vrouwen die fulltime werken twee keer zoveel kans op mentale gezondheidsproblemen.

Daarnaast moet je streven naar een omgeving waarin werknemers zich vrij voelen om hun emoties te uiten tegenover zowel hun lijnmanagers als hun collega's. Praten over geestelijke gezondheid kan een groot verschil maken voor de manier waarop mensen zich gesteund en tevreden voelen op het werk. Verberg psychische problemen niet.

Organiseer bedrijfsevenementen 

Onderzoek van het Center for Talent Innovation toont aan dat een collectieve geest en het gevoel erbij te horen het succes van een bedrijf aanzienlijk kunnen vergroten door de productiviteit, motivatie en betrokkenheid met wel 350% te verhogen.

Bedrijfsevenementen zijn een geweldige kans voor werknemers om samen te komen en sterke relaties op te bouwen buiten de directiekamer..

Bij​ Fika, bieden we gezonde hapjes en drankjes waar je werknemers de hele dag van kunnen genieten of voor speciale evenementen (welkomstborrels, afscheidsborrels, verjaardagen...).


De invloed van stress op ons werk
Stress is een tweesnijdend zwaard op het werk
tiredness concentration Manage stress Prepare your own meals