Wat is een kwaliteitsonderbreking?

Onze tips voor een kwaliteitsvakantie

Een pauze moet niet alleen goed zijn, maar ook effectief. Pauzes hebben een grote invloed op onze prestaties op het werk, ik vertel je niets nieuws. Maar weet je echt hoe je je pauzes organiseert, hoe lang ze moeten duren om effectief te zijn en vooral, wat je absoluut niet moet doen tijdens je pauze? Ik zal je laten zien hoe je je pauzes effectief kunt beheren en organiseren.

Een pauze nemen om je prestaties te verbeteren

Laten we ophouden de mythe in stand te houden dat onze hersenen in staat zijn om zonder moeite van de ene specifieke taak naar de andere over te schakelen. In werkelijkheid hebben onze hersenen tijd nodig om van de ene modus naar de andere over te schakelen; ze doen een beroep op onze hulpbronnen om elke taak te kunnen uitvoeren en zich er volledig op te kunnen concentreren.

Heb je ooit gemerkt dat je je uitgeput voelt nadat je een bepaalde tijd aan een bepaalde taak hebt gewerkt? Dat je concentratievermogen afneemt? Nou, de maximale tijd dat we ons optimaal kunnen concentreren op een taak is ongeveer 1u30. Daarom is het essentieel om te weten wanneer we een pauze moeten nemen om onze batterijen regelmatig op te laden.

De oplossing ligt in het vinden van je eigen methode om informatie beter te verwerken. Als je bijvoorbeeld over een paar dagen een belangrijke opdracht hebt, pak die dan stap voor stap aan. Dit verbetert je concentratie en stelt je in staat om je op één ding tegelijk te concentreren. Deel je rooster in in blokken van 1,5 uur met korte pauzes voor frisse lucht of gewoon om in beweging te komen, vooral als je regelmatig lange uren voor een scherm doorbrengt.

Een effectieve pauze: hoe werkt het?

Iedereen heeft een andere mening over hoe lang en hoe vaak je moet pauzeren om echt effectief te zijn. Als we een grof gemiddelde nemen, kunnen we zeggen dat een korte pauze minstens 10 minuten per 2 uur moet duren om echt effectief te zijn.

Wanneer we een pauze nemen, is het het beste om ons zoveel mogelijk los te koppelen van onze kantoorruimte, zodat we aan iets anders kunnen denken en met een verfriste geest naar onze werkplek kunnen terugkeren. Een pauze moet een moment zijn om te ontspannen, om de stress die zich opbouwt en ernstige gevolgen kan hebben voor je gezondheid, je energie en die van je collega's los te laten. Het is echter niet altijd gemakkelijk om een paar minuten te ontspannen in een wereld waarin alles verbonden is met ons professionele leven. Het is essentieel om te weten hoe je een pauze kunt nemen, om 'stop' tegen jezelf te zeggen, zodat je weer beter kunt presteren.

Hoe plan je een kwaliteitsvakantie?

Om tijd te hebben voor pauzes, moet je ze kunnen plannen. Allereerst moet je de taken die aan je zijn toegewezen en hun belang in kaart brengen. Zo kun je voor elke taak een werkperiode inplannen. Vervolgens kun je je pauzes inplannen in je agenda.

Een laatste belangrijk punt is dat je grenzen moet kunnen stellen, zowel voor je collega's als voor jezelf. Je moet rigoureus zijn en jezelf zo goed mogelijk organiseren om onderbrekingen te voorkomen wanneer je een pauze hebt gepland.

Fika's advies voor een effectieve pauze :

  • Ga weg van je bureau: Verander van kamer, zoek een comfortabele plek of neem je pauze alleen of onder begeleiding.
  • Luister naar een podcast: We hebben toegang tot heel veel podcasts. Je kunt net zo goed even pauze nemen en naar je favoriete podcast luisteren, of het nu is om je op ideeën te brengen op het werk of gewoon om een geleide meditatie te doen. Spotify staat vol met allerlei soorten podcasts.
  • Ga naar buiten in de zon: In België kunnen we er niet altijd op rekenen dat de zon er is, maar als ze er is, kunnen we er net zo goed van profiteren om ons vitamine D-niveau op te krikken.
  • Weg van de schermen: Als je de hele dag achter de computer zit, lees dan een paperback of pak een boek. Houd schermen vooral uit je gezichtsveld.
  • Meditatie: Meditatie helpt je te heroriënteren, en soms moeten we even tijd voor onszelf nemen
  • Zweten om je hoofd leeg te maken: Als je de mogelijkheid hebt om tijdens een van je pauzes te sporten, is dat meer dan aan te raden! We zitten veel te veel en dat heeft alleen maar positieve gevolgen.
  • Een snelle pauze bij de koffieautomaat: Als er één plek is waar iedereen (of in ieder geval de meeste mensen) van houdt, dan is het wel de beroemde koffiehoek! Dus waarom niet van de gelegenheid gebruik maken om wat tijd door te brengen met je favoriete collega en te genieten van een gezonde, lekkere snack? Het is ook een goed moment om gezellig bij te praten met je collega's.
  • Ontsnappen door muziek: Help je geest om er even helemaal uit te zijn door naar je favoriete muziek te luisteren, of je nu werkt of pauze hebt. Bovendien geeft het je humeur altijd een boost.
  • Zet je hersenen op pauze: Doe helemaal niets en laat je gedachten het overnemen tijdens een pauze. Wie zegt dat je altijd bezig moet zijn om te ontstressen?


Quality coffee and tea at work?
tiredness concentration Manage stress Prepare your own meals